top of page
Search
  • iz okruženja

"Inkluzija kroz obrazovanje i osposobljavanje odraslih Roma/Romkinja i Egipćana/Egipćanki za sticanje stručnih kvalifikacija, odnosno ključnih vještina"


đ

Projekt "Inkluzija kroz obrazovanje i osposobljavanje odraslih Roma/Romkinja i Egipćana/Egipćanki za sticanje stručnih kvalifikacija, odnosno ključnih vještina" realiziran je u oblasti "Zaštita i promoviranje ljudskih i manjinskih prava - Zaštita prava Roma/Romkinja i Egipćana/Egipćanki". Slijedi opis provedenih aktivnosti:

Sastanci sa predstavnicima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore:

Održani su sastanci s predstavnicima Zavoda za zapošljavanje, uključujući posebne susrete s biroima rada u Podgorici, Bijelom Polju, Budvi i Beranama.

Cilj je bio upoznavanje Zavoda sa projektom i prikupljanje informacija o obrazovanju odraslih građana i građanki romske i egipćanske zajednice radi identifikacije deficita u zanimanjima i ključnim vještinama.

Odabir kandidata i kandidatkinja:

Proveden je postupak odabira kandidata iz romske i egipćanske zajednice koji su uključeni u program obrazovanja i osposobljavanja odraslih.

Organizovana obuka i sticanje certifikata:

Osam građana/građanki romske i egipćanske zajednice prošli su obuku i stekli certifikate kod licenciranog izvođača programa obrazovanja i osposobljavanja za sticanje stručnih kvalifikacija i ključnih vještina.

Održana dvodnevna obuka/edukacija:

Održana je dvodnevna obuka s fokusom na važnost aktivnog traženja zaposlenja, uključujući vještine pisanja CV-a, motivacijskog pisma i pripreme za intervju.

Također je provedena psihomotivaciona radionica za pokretanje vlastitog posla, uz naglasak na borbi protiv diskriminacije.

Organizovana završna konferencija:

Završna konferencija održana je s ciljem sumiranja postignutih rezultata i dijeljenja iskustava iz projekta.

Sastanci sa predstavnicima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore su bili ključan dio implementacije projekta "Inkluzija kroz obrazovanje i osposobljavanje odraslih Roma/Romkinja i Egipćana/Egipćanki za sticanje stručnih kvalifikacija, odnosno ključnih vještina". Ova aktivnost ima svoju opravdanost iz nekoliko razloga:

Upoznavanje Zavoda sa projektom:

Sastanci su pružili priliku projekt timu da detaljno predstavi ciljeve, svrhu i aktivnosti projekta predstavnicima Zavoda za zapošljavanje. Ova inicijalna faza važna je za ostvarivanje suradnje između projekta i relevantnih institucija, kao što je Zavod.

Prikupljanje informacija o obrazovanju odraslih građana i građanki romske i egipćanske zajednice:

Sastanci su omogućili prikupljanje ključnih informacija o trenutačnom stanju obrazovanja odraslih u romskoj i egipćanskoj zajednici. Identifikacija postojećih deficita u znanjima i vještinama pruža temelj za pravilno usmjeravanje obrazovnih programa.

Identifikacija deficita u zanimanjima i ključnim vještinama:

Kroz ove sastanke, projektni tim je mogao direktno komunicirati s predstavnicima biroa rada u različitim gradovima, dobivajući informacije o trenutačnim potrebama na tržištu rada. Ovo je ključno za usklađivanje programa obrazovanja s zahtjevima tržišta i osiguravanje da polaznici stječu vještine koje su stvarno potrebne.

Povećanje svijesti o važnosti inkluzije:




Održavanje posebnih susreta s biroima rada u različitim gradovima pokazuje predanost projektu u cilju inkluzije Roma/Romkinja i Egipćana/Egipćanki. Time se potiče svijest o potrebama ovih zajednica i stvara partnerstvo s lokalnim institucijama.

Ukupno, ovi sastanci s Zavodom za zapošljavanje su pružili osnovu za daljnje planiranje i provedbu obrazovnih aktivnosti, usmjeravajući projekt prema postizanju konkretnih ciljeva u području inkluzije i osnaživanja romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori.

Odabir kandidata iz romske i egipćanske zajednice predstavlja ključan korak u implementaciji projekta "Inkluzija kroz ob



razovanje i osposobljavanje odraslih Roma/Romkinja i Egipćana/Egipćanki za sticanje stručnih kvalifikacija, odnosno ključnih vještina". Ovaj postupak ima nekoliko važnih razloga i koristi:

Inkluzivni pristup:

Odabirom kandidata iz romske i egipćanske zajednice, projekt demonstrira svoju posvećenost inkluziji i osigurava da obrazovni programi budu prilagođeni potrebama ove specifične skupine. Time se stvara prostor za aktivno uključivanje ranjivih zajednica u obrazovne inicijative.

Eliminacija barijera:

Kroz postupak odabira, identificiraju se potencijalne barijere i prepreke s kojima se pripadnici romske i egipćanske zajednice mogu suočiti pri sudjelovanju u obrazovnom programu. Projekt može prilagoditi svoje pristupe kako bi uklonio ove prepreke i osigurao jednak pristup obrazovanju.

Usklađivanje s potrebama tržišta rada:

Odabir kandidata može se temeljiti na analizi potreba tržišta rada. Kroz suradnju s lokalnim poslodavcima i relevantnim industrijama, projekt može identificirati sektore koji su u potrazi za određenim kvalifikacijama i vještinama. Time se povećava vjerojatnost da odabrani kandidati steknu relevantna znanja.

Prilagođeni pristup obrazovanju:

Odabrani kandidati mogu imati različite razine prethodnog obrazovanja, iskustva i vještina. Proces odabira omogućuje projektu prilagodbu programa obrazovanja prema individualnim potrebama, osiguravajući da svaki polaznik dobije relevantno i korisno obrazovanje.

Podizanje svijesti i motivacija:

Sudjelovanje u postupku odabira može potaknuti svijest i motivaciju među članovima romske i egipćanske zajednice. Ova aktivnost može imati pozitivan učinak na samopouzdanje kandidata i potaknuti ih da aktivno sudjeluju u obrazovnom procesu.

Ukupno, postupak odabira kandidata ključan je za uspješnost projekta jer omogućuje prilagodbu obrazovnih inicijativa specifičnim potrebama ciljane skupine te osigurava da se stvarno ostvari inkluzija i poboljša pristup zaposlenju za pripadnike romske i egipćanske zajednice.

Organizovana obuka i sticanje certifikata predstavljaju ključni dio projekta "Inkluzija kroz obrazovanje i osposobljavanje odraslih Roma/Romkinja i Egipćana/Egipćanki za sticanje stručnih kvalifikacija, odnosno ključnih vještina". Ova aktivnost ima višestruke svrhe i značajne posljedice:

Sticanje stručnih kvalifikacija:

Organizirana obuka pruža polaznicima priliku da steknu konkretne stručne kvalifikacije relevantne za potrebe tržišta rada. Certifikati dobiveni na kraju obuke služe kao potvrda o postignutim vještinama, čime se povećava zapošljivost polaznika.

Povećanje zapošljivosti:

Certifikati dobiveni na licenciranoj obuci dodatno povećavaju vjerodostojnost i prepoznatljivost stečenih vještina. To čini polaznike atraktivnijim kandidatima na tržištu rada, olakšavajući im pristup zaposlenju i otvarajući nova radna mjesta.

Osnaživanje pojedinaca:

Uključivanje osoba iz romske i egipćanske zajednice u obrazovne programe i davanje prilike za sticanje certifikata ima snažan pozitivan utjecaj na samopouzdanje i osnaživanje pojedinaca. To može potaknuti daljnje obrazovanje, osobni razvoj te doprinijeti integraciji u društvo.

Odgovaranje na potrebe tržišta rada:

Organizacija obuke u suradnji s licenciranim izvođačem programa osigurava da obuka bude usklađena s trenutačnim potrebama tržišta rada. Polaznici stječu vještine koje su tražene i relevantne, što povećava izgled za uspješno zapošljavanje.

Doprinos socijalnoj inkluziji:

Pružanjem obrazovnih prilika i omogućavanjem stjecanja certifikata pripadnicima romske i egipćanske zajednice, projekt aktivno doprinosi njihovoj socijalnoj inkluziji. Time se smanjuje jaz između različitih društvenih skupina i podržava ravnotežu prilika.

Ukupno, organizovana obuka i sticanje certifikata ključni su koraci u ostvarivanju ciljeva projekta, pružajući praktične i mjerljive rezultate koji direktno doprinose poboljšanju životnih prilika i perspektiva pripadnika romske i egipćanske zajednice.

Održavanje dvodnevne obuke/edukacije s naglaskom na važnost aktivnog traženja zaposlenja i poduzimanje vlastitih poslovnih inicijativa ima značajnu ulogu u postizanju ciljeva projekta "Inkluzija kroz obrazovanje i osposobljavanje odraslih Roma/Romkinja i Egipćana/Egipćanki za sticanje stručnih kvalifikacija, odnosno ključnih vještina". Evo nekoliko ključnih razloga za održavanje ovakve obuke:

Podizanje svijesti o važnosti traženja zaposlenja:

Obuka naglašava važnost aktivnog sudjelovanja u procesu traženja zaposlenja. Pruža polaznicima informacije i alate koji im pomažu razumjeti važnost proaktivnog pristupa tržištu rada.

Razvoj vještina za pisanje CV-a i motivacijskog pisma:

Polaznici su vjerojatno stekli konkretne vještine pisanja uključujući CV-a i motivacijskog pisma, ključnih elemenata u procesu prijavljivanja za posao. Ova praksa pomaže im istaknuti svoje kompetencije i iskustvo pred potencijalnim poslodavcima.

Priprema za intervju:

Fokus na pripremi za intervju pruža polaznicima priliku vježbati odgovore na uobičajena pitanja, poboljšavajući njihove komunikacijske vještine i samopouzdanje. Ova priprema povećava izglede za uspješno prolazak kroz proces zapošljavanja.

Psihomotivaciona radionica za pokretanje vlastitog posla:

Održavanje radionice o pokretanju vlastitog posla potiče poduzetnički duh među polaznicima. Pruža im znanje o osnovama poslovanja, potrebama za vođenjem vlastitog poduzeća i razvijanje samostalnosti u karijeri.

Naglasak na borbi protiv diskriminacije:

Inkluzivni aspekt obuke, s posebnim naglaskom na borbi protiv diskriminacije, šalje snažnu poruku o važnosti jednakih prilika na tržištu rada. Polaznicima se pruža podrška u suočavanju s preprekama i predrasudama te jača njihovu otpornost.

Unaprjeđivanje cjelokupne zapošljivosti:

Kroz kombinaciju navedenih elemenata, dvodnevna obuka doprinosi unaprjeđenju cjelokupne zapošljivosti polaznika, čineći ih bolje pripremljenima za ulazak ili povratak na tržište rada.

Ukupno, ovakva obuka doprinosi konkretnim koracima prema socijalnoj uključenosti, profesionalnom razvoju i osnaživanju ciljane zajednice, stvarajući temelje za dugoročne pozitivne promjene.

Na završnoj konvenciji NVO "Mladi Romi Podgorice" predstavljeni su rezultati i aktivnosti projekta "Inkluzija kroz obrazovanje i osposobljavanje odraslih Roma/Romkinja i Egipćana/Egipćanki za sticanje stručnih kvalifikacija, odnosno ključnih vještina". Evo sažetka ključnih aktivnosti koje su iznesene na konvenciji:

Sastanci sa predstavnicima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore:

Održani su sastanci s predstavnicima Zavoda za zapošljavanje, uključujući posebne susrete s biroima rada u Podgorici, Bijelom Polju, Budvi i Beranama.

Cilj je bio upoznavanje Zavoda sa projektom i prikupljanje informacija o obrazovanju odraslih građana i građanki romske i egipćanske zajednice radi identifikacije deficita u zanimanjima i ključnim vještinama.

Odabir kandidata i kandidatkinja:

Proveden je postupak odabira kandidata iz romske i egipćanske zajednice koji su uključeni u program obrazovanja i osposobljavanja odraslih.

Organizovana obuka i sticanje certifikata:

Osam građana/građanki romske i egipćanske zajednice prošlo je obuku i steklo certifikate kod licenciranog izvođača programa obrazovanja i osposobljavanja za sticanje stručnih kvalifikacija i ključnih vještina.

Održana dvodnevna obuka/edukacija:

Održana je dvodnevna obuka s fokusom na važnost aktivnog traženja zaposlenja, vještine pisanja CV-a, motivacijskog pisma i pripreme za intervju.

Provedena je i psihomotivaciona radionica za poticanje pokretanja vlastitog posla, uz naglasak na borbi protiv diskriminacije.

Organizovana završna konferencija:

Na završnoj konferenciji su predstavljeni rezultati cijelog projekta, uključujući postignuća polaznika, utjecaj na zajednicu te planovi za buduće aktivnosti.

Konferencija je okupila relevantne dionike, partnere, i širu javnost kako bi podijelila iskustva, uspjehe i izazove projekta.

Zaključno, konvencija je predstavljala priliku za sveobuhvatan pregled postignuća projekta, ističući važnost inkluzivnog obrazovanja i osposobljavanja za jačanje pozicije Roma/Romkinja i Egipćana/Egipćanki u društvu.



8 views0 comments
bottom of page