top of page
Search
  • Romsko Vrijeme

"Borba protiv Anti-ciganizma"

"Iskorijenimo Anti-ciganizam za Društvo Jednakih Šansi"

NVO Romsko Vrijeme


Projekt je pokrenut s ciljem smanjenja etničke distance, predrasuda i stereotipa prema romskoj i egipćanskoj populaciji u Crnoj Gori te borbe protiv Anti-ciganizma. U okviru projekta su održani pripremni sastanci sa ključnim dionicima u opštinama Ulcinj, Nikšić, Berane i Bijelo Polje kako bi se postigao konsenzus oko ciljeva i aktivnosti. Izrađena je brošura "Borba protiv Anti-ciganizma" koja opisuje uticaj Anti-ciganizma na ove zajednice.Projekat je podržan od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore.



 

Održane su obuke za 40 zaposlenih u institucijama na lokalnom nivou i dodatna obuka za 15 aktivista iz romskih i egipćanskih zajednica. Kroz 12 medijskih objava na lokalnom nivou, promovirana je svijest o Anti-ciganizmu i potrebi za inkluzijom.

 

Projekt se zaključio Nacionalnom Završnom Konferencijom na kojoj su sudjelovali predstavnici različitih sektora. Konferencija je potvrdila važnost nastavka borbe protiv Anti-ciganizma i unapređenja inkluzije. Snažna suradnja između sektora i spremnost za daljnje akcije označili su uspješan zaključak ovog projekta.

 

Ovaj projekt doprinosi ostvarenju ciljeva Vlade Crne Gore i EU Roma strateškog okvira za jednakost i uključivanje. Budući izazovi uključuju očuvanje postignutih rezultata i kontinuiranu borbu protiv diskriminacije i Anti-ciganizma.




 

Projekt "Iskorijenimo Anti-ciganizam za Društvo Jednakih Šansi" pružio je važan doprinos borbi protiv Anti-ciganizma u Crnoj Gori. Kako bi se dalje uticalo na stvaranje zakona o Anti-ciganizmu i poboljšala zaštita romske i egipćanske zajednice, predlažemo sljedeće korake:

 

Lobiranje i Povezivanje s Pravnicima i Stručnjacima: Projektni tim i partneri mogu aktivno raditi na lobiranju i suradnji s pravnicima, stručnjacima za ljudska prava i organizacijama koje se bave pitanjima diskriminacije i Anti-ciganizma. Ovakva suradnja može rezultirati zajedničkim inicijativama za izradu zakonskih prijedloga.

 

Analiza Zakonodavstva: Tim za projekt može provesti detaljnu analizu postojećeg zakonodavstva u Crnoj Gori kako bi identificirao pravne praznine u vezi s Anti-ciganizmom. Ova analiza može poslužiti kao osnova za izradu zakonskih prijedloga.

 

Konsultacije s Romskom i Egipćanskom Zajednicom: Važno je konzultirati se s predstavnicima romske i egipćanske zajednice kako bi se razumjele njihove potrebe i perspektive u vezi s zakonodavstvom. Ovo će osigurati da zakoni odražavaju stvarne izazove s kojima se ove zajednice suočavaju.

 

Izraditi Konkretni Zakonski Prijedlozi: Na temelju analize i konzultacija, projekt može izraditi konkretne zakonske prijedloge usmjerenje na suzbijanje Anti-ciganizma, promociju inkluzije i zaštitu prava romske i egipćanske zajednice.

 

A



dvokacija i Informiranje Javnosti: Nakon izrade zakonskih prijedloga, projekt može pokrenuti kampanju advokacije kako bi informirao javnost o važnosti ovih zakona i potaknuo podršku širokog kruga dionika.

 

Suradnja s Vladinim Tijelima: Projekt može surađivati s vladinim tijelima, posebno Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, kako bi se osigurala podrška i angažman na višem nivou vlasti.

 

Pratiti i Učestvovati u Zakonodavnom Procesu: Tim za projekt može aktivno pratiti zakonodavni proces i sudjelovati u javnim raspravama i sastancima s parlamentarnim odborima kako bi osigurao da zakoni protiv Anti-ciganizma budu efikasni i sveobuhvatni.

 




Međunarodna Povezanost: Projektni tim može također uspostaviti kontakte s međunarodnim organizacijama i institucijama koje se bave ljudskim pravima i borbom protiv diskriminacije kako bi dobili podršku i savjete.

 

Kroz ove korake, projekt može značajno uticati na stvaranje zakona o Anti-ciganizmu u Crnoj Gori i pridonijeti boljoj zaštiti prava romske i egipćanske zajednice.

3 views0 comments
bottom of page